Program: L-V: 09-19 | S: 13
Luni-Vineri 08:00-19:00 | Sambata 08:00-13:00
contact@citobiomed.ro

Ce trebuie sa stii despre colonoscopie

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o investigatie ce permite examinarea intestinul gros (colonului), fiind o metoda de diagnostic a diferitelor afectiuni colonice, dar si de tratament pentru anumite patologii. Colonoscopul este un tub flexibil prevazut cu camera video, canal de insuflatie prin care se introduce aer sau apa, canal de aspiratie a diferitelor resturi lichidiene ramase in intestin si un canal prin care se pot introduce diferite instrumente de lucru cu scop diagnostic sau terapeutic (pense, anse de polipectomie, ace, catetere).

LA O COLONOSCOPIE SE POT DETECTA:

 • inflamatia mucoasei tractului digestiv (colita ulcerativa, boala Crohn, colite nespecifice), etc.;
 • excrescentele anormale (polipii pediculați sau sesili / plati), care pot fi si rezecați în timpul colonoscopiei;
 • tumorile digestive (cancerul de colon sau rect).
 • obţinerea unei biopsii: prelevarea unei mostre de ţesut pentru a se obține un diagnostic de certitudine;

Este dureroasa colonoscopia?

Colonoscopia este o investigatie complexa, aceasta poate fi neplacuta si uneori chiar dureroasa ca urmare a introducerii in colon a unui tub flexibil, precum si a unei cantitati de aer sau CO2 care ajuta la destinderea colonului si permite examinarea mucoasei colice si realizarea diferitelor proceduri endoscopice (biopsii, polipectomii). De asemenea, examinarea poate fi mai neplacuta la pacientii care au avut anterior diferite interventii chirurgicale la nivel abdominal sau la cei cu un prag de sensibilitate la durere mai ridicat.

Colonoscopia cu sedare

Examinarea poate fi realizata cu:

Sedare usoara sau analgosedare (cu Midazolam) – administrarea intravenoasa a unor substante cu efect de relaxare si diminuare a durerii, este o sedare constienta. Sub aceasta sedare puteti simti de la un usor disconfort abdominal, pana la o durere mai intensa (in functie de anatomia colonului, de gradul de sensibilitate la durere sau de raspunsul la sedativul administrat).

Sedare profunda (cu Propofol) – administrare intravenoasa a unor medicamente care induc un somn profund. Dacă optați pentru această anestezie, veti programa un consult preanestezic, cu minim 24 de ore inainte de procedura, pentru a fi evaluat de catre un medic anestezist.

Pregatire inainte de investigatie

Vei programa un consult la medicul gastroenterolog pentru recomandare si obtinerea detaliilor legate de procedura.

Informati medicul daca va aflati in una din urmatoarele situatii:

 • Suferiti de boli cardiace si pulmonare cronice, sunteti insarcinata, aveti diabet zaharat, anemie, sunteti alergic la anumite medicamente.
 • Daca ati avut interventii chirurgicale pe abdomen
 • Va rugam sa precizati dacă sunteti sub tratament cu: antiagregante plachetare sau anticoagulante orale de tipul: Aspenter, Plavix, Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, etc. (sub acest tratament nu se recomanda a se preleva biopsii sau polipectomii, existand risc crescut de sangerare). NU întrerupe-ți această medicație fără aviz medical!

Este indicat să aveti la dumneavoastra o lista cu medicatia curenta.

Te vei adresa personalului dedicat din locații pentru detalii privind etapele urmatoare.
Vei programa un consult preanestezic doar dacă procedura se va efectua cu sedare profunda
Vei primi formulare de Acord Informat pe care le vei completa si semna inainte de efectuarea procedurii.
Vei lua medicatia zilnica cu o cantitate mica de apa, conform recomadarilor medicale.

Pregatirea colonului

Pentru ca examinarea sa se poata efectua in conditii optime, este necesar sa urmati riguros toate instructiunile cu privire la pregatirea colonului. De aceea:

Cu 3 zile inainte de procedura NU consumați:

 • fructe si legume (nici crude, nici gatite)
 • seminte: mac, seminte, susan, alune, nuci, in, etc.,
 • cereale integrale, paine neagră,
 • cărbune medicinal, uleiuri laxative, medicamente pe bază de fier

Dacă aveți un tranzit intestinal mai lent, sunteți constipat sau aveți diverticuli intestinali această dietă trebuie ținută cu 5-7 zile înainte de procedură, iar alimentația să fie preponderent semisolidă (supa, lactate, piure, paste, carne slaba, pește)

Pregatirea pentru colonoscopie incepe in ziua precedenta explorarii si consta in administrarea orala a unei solutii care produce o curatare a intestinului gros, in final, obiectivul pregatirii este eliminarea unui scaun apos, aproape limpede. Daca intestinul nu este bine curatat, examinarea este mai dificila si exista riscul sa nu poata fi identificate toate leziunile existente. Uneori, este nevoie sa se repete examinarea daca aceasta nu a permis o examinare completa.
Exista pe piata mai multe tipuri de preparate unele pentru 2 l altele pentru 4 l de solutie, unele mai placute la gust, altele mai neplacute, mai jos gasiti informatii pentru pregatirea cu FORTRANS.

Pentru prepararea solutiei aveti nevoie de 4 plicuri Fortrans (pe care le veti cumpara de la farmacie) si care se vor dizolva in 4 litri de apa (1 plic la 1 litru apa); solutia se poate pastra/raci la frigider; in solutie puteti adauga zeama de lamaie. Aceasta solutie se va bea intr-un ritm constant (un pahar / 15 minute) pentru a preveni balonarea abdominala, greata si voma.

Pentru colonoscopia programata intre orele 8-12:

 •  in ziua anterioara colonoscopiei serviti ultima masa la ora 14:00 (ex: supa, piept de pui la gratar cu cartofi fierti). Dupa aceasta ora nu veti mai avea voie sa mincati pana dupa efectuarea procedurii.
 • incepand cu ora 18:00 beti 4 L solutie Fortrans, in 4-5 ore
 • in dimineata procedurii nu aveti voie sa mancati si sa beti lichide, nici macar apa

Pentru colonoscopia programata intre orele 12-16:

 • in ziua anterioara colonoscopiei serviti ultima masa la ora 16:00 (ex: supa, piept de pui la gratar cu cartofi fierti). Dupa aceasta ora nu veti mai avea voie sa mancati pana dupa efectuarea procedurii.
 • incepand cu ora 20:00 beti 3 L solutie Fortrans, in 3-4 ore
 • in dimineata procedurii, in intervalul orar 06:00 – 08:00, beti restul de 1 L Fortrans, substanta trebuie terminata cu 4 ore inainte de ora programata pentru investigatie.

Pentru colonoscopia programata în intervalul orar 16:00 – 19:00:

 • pregatirea incepe in dimineata programarii
 • incepand cu ora 06:00 nu veti mai avea voie sa mancati si veti incepe sa beti cei 4 L de Fortrans, in 4 -5 ore. Substanta trebuie terminata cu 4 ore inainte de ora programata pentru investigatie.

Documente necesare la momentul efectuarii investigatiei

 • Act de identitate.
 • Recomandare scrisa sau electronica
 • Card de sanatate / adeverinta inlocuitoare de card si bilet de trimitere in cazul in care investigatia se efectueaza prin fonduri CAS.
 • Vei primi formulare de Acord Informat care vor trebui completate si semnate inainte de investigatie.

La ce sa te astepti în timpul investigatiei

 • Vei fi intins pe pat, pe partea stanga.
 • Vei fi sedat usor sau profund pentru a te ajuta sa te relaxezi in timpul procedurii
 • Ti se vor monitoriza functiile vitale
 •  In timpul examinarii se va insufla aer pentru a deplia peretii colonului. La sfarsitul examinarii este posibil sa se constate o senzatie de balonare si nevoia de a elimina gazele.
 • Daca medicul considera necesar, ti se vor face eventuale prelevari (biopsii).
 • O examinare uzuala dureaza aproximativ 15 – 20  minute. Examinarea se prelungeste in cazul necesitatii prelevarii unor probe pentru examinari de laborator sau in cazul efectuarii unor manevre endoscopice (polipectomii).
 • Polipii identificati se pot scoate in aceeasi sedinta, insa exista cazuri in care acest lucru nu este posibil daca: intestinul nu este suficient de curatat; sunt multi polipi, fiind astfel necesare mai multe sedinte de indepartare a acestora; sunt gasiti polipi mari care necesita o interventie mai laborioasa; se prefera ca pacientul sa fie internat si pregatit pentru aceasta interventie; daca pacientul are un tratament antiagregant sau anticoagulant care nu a fost intrerupt anterior examinarii din diferite motive
 • Vei sta in department 1-2 ore

Rezultat

 • Rezultatul colonoscopiei il vei primi pe loc.
 • În cazul prelevarii de biopsii, vei astepta rezultatul examenului histopatologic, intre 10-14 zile

Ce ai de facut după investigatie?

 • Revenirea din sedare apare imediat dupa terminarea procedurii, dar veti ramane sub supraveghere 40-60 min dupa care puteti pleca acasa insotit de un apartinator.
 • Dupa examinare, daca s-a optat pentru sedare, nu aveti voie sa conduceti masina sau sa efectuati diferite activitati ce necesita atentie sporita (activitati ce implica obiecte ascutite sau focul ori sa luati decizii importante).
 • Dupa efectuarea colonoscopiei puteti relua treptat alimentatia normala, in prima zi se recomanda alimentatie usoara: carne slaba fiarta / gratar, iaurt, supa (reluati alimentatia dupa 1-2 ore de la terminarea procedurii)
 • Dupa procedura puteti simti usor disconfort abdominal, senzatie de balonare (datorita aerului insuflat), acestea se vor remite spontan, mersul pejos va poate ajuta, daca persista se poate administra medicatie antiflatulenta (ex.: carbune medicinal, Kebene, Espumisan, etc.).
 • Exista posibilitatea unor sangerari sau complicatii – intrucat colonoscopia este o metoda invaziva, prin intubarea colonului si prin actiunea asupra mucoasei colice, pot aparea complicatii (sunt rare aceste situatii), dar aceastea pot fi: reactii adverse la sedative, de obicei limitate daca pacientul este supravegheat de un medic anestezist; risc extrem de mic de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, in contextul sedarii; hemoragii post-polipectomie (sub 3-5%), rar fiind nevoie de noi interventii endoscopice sau chiar chirurgicale; perforatia colonului (sub 1%) care se poate trata conservativ, rar fiind nevoie insa de interventii chirurgicale; riscul de deces este foarte mic, dar este descris in literatura in situatii exceptionale.
 • Complicatii majore pot apare la 1 din 1.000 proceduri, dar acestea pot fi tratate conservator, endoscopic sau chirurgical. Importanta este recunoasterea rapida a complicatiilor si instituirea tratamentului precoce!
 • Daca prezentati unul din simptomele de mai jos dupa endoscopie, trebuie sa cereti imediat ajutor medical: dureri abdominale intense; dureri in piept sau dificultati respiratoria; scaune negre sau cu sange rosu, intermitent sau permanent; ameteli sau stare generala alterata; febra, frisoane.