Program: L-V: 09-19 | S: 13
Luni-Vineri 08:00-19:00 | Sambata 08:00-13:00
contact@citobiomed.ro

Ce trebuie sa stii despre Examenul Citomorfologic si Testul Babes-Papanicolau

Ce este Examenul Citomorfologic

Permite aprecierea caracterului procesului inflamator, a stării structural-funcționale a epiteliului tractului urogenital, prezența incluziunilor intracelulare caracteristice unor infecții (chlamydia, ureaplasma și mycoplasma), depistarea cauzelor unor procese inflamatorii, elaborarea unui plan de diagnostic ulterior și tratament.

Datorită examenului citomorfologic se poate obține o informație adăugătoare despre flora bacteriană prezentă și a schimbărilor morfologice celulare în focarul afectat. Metoda s-a dovedit a fi destul de informativă și utilă în diagnosticul inflamațiilor urogenitale.

Pregatire Barbati

Abstinenta sexuala 72 h inainte de prezentare.
Nu urinati cel putin 2 h inainte de prezentare.
Nu ati urmat un tratament cu antibiotic in ultimele 3 saptamani.

 

Pregatire Femei

Abstinenta sexuala cel putin 72 h inainte de prezentare.
Fara spalaturi intravaginale cel putin 72h inainte de prezentare.
Fara administrarea intravaginala de ovule 72h inainte de prezentare.
Nu ati urmat un tratament cu antibiotic in ultimele 3 saptamani.

Ce este Testul Babes Papanicolau

Testul Bebes – Papanicolau consta in analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafata colului uterin (cevix) si se foloseste pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobisnuite (celule atipice) sau pentru a descoperi unele semne de infectie in aceasta zona.

Testul Babes – Papanicolau este un test simplu fiind o metoda foarte buna pentru a gasi o schimbare la nivelul colului uterin care ar putea duce la cancer.

Manevra de colectare a celulelor pentru testul Babes – Papanicolau dureaza doar cateva secunde si este nedureroasa. Cateva celule din suprafata colului uterin sunt colectate cu o spatula de lemn, tampon de bumbac, sau o periuta de plastic. Deoarece colul uterin (cervixul) nu are terminatii nervoase, nu veti simti manevra. Celulele recoltate sunt apoi plasate pe o lamela de sticla, sau pot fi plasate intr-un fluid.

Rezultatele testului Babes - Papanicolau pot fi:

  1. Normal – nu exista celulele anormale.
  2. Inflamatie – existenta unor celule usor anormale care se poate datora unei infectii.
  3. Anomalii – celule anormale care pot insemna modificari pre-canceroase:
  • ASCUS – modificari ale celulelor epiteliului scuamos; in peste 50 % din cazuri este prezenta o infectie cu HPV cu risc inalt oncogen. Acest rezultat este foarte comun. Medicul va va recomanda fie repetarea testului Babes-Papanicolau intr-un interval de 4 – 6 luni sau o evaluare mai aprofundata a colului uterin (cervix) – testare HPV, colposcopie.
  • L- SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut) – modificari ale epiteliului scuamos situate in 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Necesita repetarea testului Babes-Papanicolau la 6 – 9 luni si colposcopie in cazul persistentei rezultatului L-SIL.
  • H-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt) – modificari ale epiteliului scuamos situate in 2/3 superioara a grosimii epiteliului scuamos de acoperire . Necesita colposcopie + biopsie si examen histopatologic.
  • AGC – anomalii ale epiteliului glandular. Necesita curetaj de endocol si examen histopatologic
    cancer – celulele s-au raspandit in parti mai profunde ale colului uterin.
1
2
samar_thinprep-300x225

Pregatire Femei

Abstinenta sexuala cel putin 72 h inainte de prezentare.
Fara spalaturi intravaginale cel putin 72h inainte de prezentare.
Fara administrarea intravaginala de ovule 72h inainte de prezentare.
Nu ati urmat un tratament cu antibiotic in ultimele 10 zile.